Marketing Affiliate rječnik, CTR, CPA, CPM, Keyword, PPS, e-mail marketing, Conversion Rate, SEO, Top 10
s s s s
s
Izbornik
s s
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali................... » Zarada.....................
 

shim shim shim shm
tab
Zarada
tab shim
» Savjeti...................... » Rječnik pojmova........
» Domaći Affiliate.........
» Servisi za plaćanje....
» Česta pitanja............ » Crna lista programa... » Sumnjivi programi......
» Isplate......................
» Link.........................
 

 

 

Rječnik online marketinga

Ovdje možete pronaći objašnjene osnovne pojmove online marketinga:

Affiliate - Publisher ili Objavljivač tj. onaj tko reklamira/prodaje proizvode i usluge drugih tvrtki za određenu proviziju.

Blog - Skraćeno od Weblog, je osobni javno dostupan online dnevnik. Teme su uobičajeno poredane od najnovijih prema starijim i moguće ih je komentirati.

Banner - je slika/oglas dimenzija 468x60 piksela. Može biti i animirani te se može brojati broj prikaza i naplaćivati oglašavanje preko banera.

Conversion Rate - Postotak posjetitelja koji su poduzeli željenu akciju tj. ono što smo željeli postići marketingom.

Cookie - Ili Kolačić je informacija koju web server sprema u vašem pretraživaču i svaki pu kada ponovo zatražite tu stranicu serveru se šalje ta datoteka. U njoj obično budu zapamćena lozinka i korisničko imei sl. Ovo je bitno kod affiliate i referal programa jer u kolačiću je i informacija da je netko baš preko banera ili linka na vašem site-u posjetio neki drugi site i ako je tamo obavio npr. kupovinu vi dobijate proviziju.

CPA (Cost Per Action) - Model online oglašavanja gdje je objavljivač plaćen po poduzetoj akciji posjetitelja (prodaji ili registraciji)

CPI (Cost Per Impression) - Model online oglašavanja gdje je objavljivač plaćen po broju prikazivanja oglasa (vidi CPM)

CPM (Cost Per Mille) - Cijena oglašavanja za tisuću prikazivanja oglasa. Još se koristi i kratica CPT (Cost Per Thousand).

CTR (Click Through Rate) - Prosječan broj klikova izražen u postocima na 100 prikaza oglasa. Normalan prosječni CTR je obično između 1-3%.

Email marketing - Promocija proizvoda i usluga putem mail-a.

Fraud - Prijevara. Upišite ovu riječ uz ime programa koji vas zanima u Google tražilicu i brzo će vam biti jasno o kakvom programu se radi.

Keyword - Ključna riječ, tj. riječ koja se koristi u pretrazi u tražilicama.

Link Popularity - Ocjena kvalitete i brojnosti site-ova koji imaju link prema vašem site-u.

Minimum Payment - Minimalni iznos na računu koji je potreban da bi se dobila isplata.

Net-30, Net-45 - Učestalost plaćanja. Net-30 znači da će affiliate mreža izvršiti plaćanje najkasnije 30 dana nakon zadnjeg dana u mjesecu za taj mjesec

Payment Methods - Načini plaćanja. Najčešći načini plaćanja su čekom i preko Paypal-a ali koriste se i drugi kao što su bankovni transfer, e-gold, moneybookers itd.

PPC (Pay Per Click) - Model online oglašavanja gdje je objavljivač plaćen po kliku na oglas smješten na njegovim web stranicama. Najpopularniji program ove vrste je Google Adsense. Još se koristi i kratica CPC (Cost per Click).

PPL (Pay Per Lead) - CPA model gdje je objavljivač plaćen ako se posjetitelj koji je došao sa njegove stranice prijavi (registrira) na stranici ili npr. preuzme neki program, sliku ili slično.

PPS (Pay per sale) - CPA model gdje je objavljivač plaćen samo ako je posjetitelj koji je došao sa njegove stranice obavio kupovinu.

Refferal - Referiranje ili upućivanje. Za korisnika koji se preko linka ili banera na vašim stranicama upisao u neki affiliate program kaže se da je vaš Referal.

Refferal program . Većina affiliate programa ima u sebi i referal program ali ne svi tako da uz zaradu od prikazivanja oglasa možete ostvariti i dodatnu zaradu referirajući korisnike da koriste taj program. Ta zarada je obično u postotku od zarade koju ostvari vaš referal a može biti u više nivoa.

Scam - Muljaža

Search Engine - Tražilica. Danas su najpoznatije svjetske tražilice Google, Yahoo i MSN.

SEO (Search Engine Optimization) - Proces poboljšanja obima i kvalitete posjeta web stranici tj. traženje najboljih ključnih riječi za site i omogućavanje što bolje pozicije u tražilicama za te ključne riječi.

Sig - Kratica od Signature (potpis). Uobičajeno se koristi u e-mail porukama, na forumima i slično za dodatno oglašavanje.

Spam - Neželjena email pošta. Zabranjeno je reklamirati se putem spama. Svi affiliate programi ukidaju račune spamerima.

Text Ad - Tekstualni link koji se koristi za oglašavanje.

TOP 10 - Prvih deset rezultata u tražilici za određenu riječ ili izraz.

Web Hosting - Servis - Usluga smještaja web stranica.

Web Site Traffic - promet web stranica tj. broj posjetitelja i posjeta (otvorenih web stranica).

16.08.2007........................Zoki