Kako smanjiti i optimizirati slike, Smanjenje fotografija, Tutorijali, Savjeti, Servis kompjutera Split
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Kontaktirajte nas


Servis Računala ZOKI


Zoran

Mob: 098 758 065........... ..........091 933 2925.........

Slaven
Mob: 098 966 1977.......... .........095 808 0169..........


 

 

Tutorijali

Kako smanjiti slike?

Zašto smanjiti slike? Čest je slučaj da slike koje ste napravili vašim digitalnim aparatom želite poslati prijateljima ili rodbini preko e-mail servisa. Isto tako vrlo često su takve slike u velikoj rezoluciji i dosta velike (preko 500 KB veličine) i ako pokušate 10-tak takvih slika poslati mail-om postupak slanja (upload slika) će potrajati. Zbog toga je dobro prije slanja slike optimizirati (smanjiti) ako baš nije potrebna maksimalna kvaliteta a u većini slučajeva i nije (osim ako se profesionalno ne bavite grafikom ili fotografijom). U ovom tutorijalu ćemo pokazati kako smanjiti slike u popularnom pregledniku slika IrfanView (ovo možete napraviti u većini preglednika slika i u svim editorima slika).

kako smanjiti slike

Na gornjoj slici vidimo otvoren program IrfanView. Klikom na File pa na Open otvara nam se prozor u kojem ćemo odabrati sliku koju ćemo smanjiti.

otvaranje slike

U ovom primjeru smo označili sliku veličine oko 800 Kb i rezolucije 3432x2230 i klikom na tipku Open otvorili je u programu.

promjena velicine slike

Klik na izbornik Image pa na Resize/Resample...

irfanview uputstva

U ovom prozoru ćemo napraviti promjene koje će rezultirati smanjenjem veličine slike. u polja Width (Širina) i Height (Visina) ćemo upisati željene dimenzije. Ako označimo kućicu kod Preserve aspect ratio (preporučeno) dovoljno je upisati širinu ili visinu a druga vrijednost će se upisati automatski. Time izbjegavamo neproporcionalno razvlačenje slike u širinu ili visinu. Također možemo smanjiti DPI vrijednost ili jednostavno samo odaberemo neku od standardnih veličina sa desne strane.

promjena rezolucije sl

U ovom primjeru smo prvo smanjili DPI na 72 (standardno za web slike koje možete vidjeti na internetu), zatim smo označili Preserve aspect ratio te u polje Width upisali 800. Vrijednost 520 u polje Height je dodana automatski. Kada smo zadovoljni sa napravljenim promjenama klik na OK.

save as irfanview

Još nam je preostalo spremiti promijenjenu sliku. Klik na File pa na Save as. Ako umjesto na Save as kliknemo na Save promijenjena slika će biti spremljena preko originalne (a to ne želimo jer nam originalna slika može kasnije zatrebati).

spremi sliku kao

Otvaraju nam se dva prozora, glavni u kojem određujemo gdje ćemo spremiti sliku (save in) i kako ćemo je nazvati (File name) te manji u kojem možemo dodatno podesiti opcije spremanja. u ovom primjeru smo samo pomoću klizača smanjili kvalitet sa 75 na 65. Klikom na Save spremamo smanjenu sliku.

nova velicina slike

Ovdje možemo vidjeti da je veličina smanjene slike 20-tak Kb što je 40 puta manje od originala od 800 Kb a slika je još uvijek dovoljne veličine i kvalitete za gledanje.

.....................................................................................Zoran............30.10.2006......

Ukoliko želite napisati vaš vlastiti tutorijal rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tutorijale o računalima? Sviđaju vam se naši tutorijali i zainteresirani ste za razmjenu tutorijala? Kontaktirajte nas.