Kako kopirati audio CD u računalo?, Što je to ripanje?, Kako ripati programom CDex?
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Kontaktirajte nas


Servis Računala ZOKI


Zoran

Mob: 098 758 065........... ..........091 933 2925.........

Slaven
Mob: 098 966 1977.......... .........095 808 0169..........


 

 

Tutorijali

Kako ripati CD?

Ako želite svoj originalni audio CD prebaciti u računalo te tako u slučaju oštećenja ili tošenja CD medija imati sačuvane pjesme sa njega trebate ga ripati. Ovdje ćemo pokazati kako to napraviti besplatnim programom Cdex. Ako nemate ovaj program preuzmite ga ovdje i instalirajte na vaše računalo.

Kad ste instalirali program pokrenite ga dvostrukim klikom na njegovu ikonu.

Slika otvorenog programa Cdex.

Ubacite audio CD u vaš CD/DVD uređaj. Kao što vidimo na slici program će automatski prepoznati broj pjesama i njihovu veličinu.

Ako želite odmah početi ripati pjesme u mp3 format kliknite na ikonu prikazanu crvenom strelicom.( i u tom slučaju nećete imati zapisane mp3 tagove, tj. imena pjesama itd).Ako kliknete na ikonu poviše nje program će pjesme prebaciti u računalo u wav formatu (što ne preporučujemo jer je wav format desetak puta veći od mp3 formata te zauzima mnogo prostora na tvrdom disku). Ako imate internet vezu preporučujemo da ne kliknete odmah na ikonu za ripanje, jer ćemo prvo preuzeti sa interneta mp3 tagove tj. ime izvođača, imena pjesama, godinu izdavanja itd.

U izborniku programa kliknite na Options pa Settings i prebacite se na karticu Remote CDDB. Ovdje u polje Your E-mail address morate unijeti ispravnu e-mail adresu. Kad to napravite zatvorite prozor klikom na OK. (Ako nemate e-mail adresu kako je otvoriti pročitajte ovdje)

Spojite se na internet ako već niste spojeni te kliknite na CDDB pa na Read Remote CDDB. Program će za nekoliko sekundi preuzeti mp3 tagove.

Na slici vidimo automatski upisana imena pjesama, izvođača itd. U slučaju da nemate aktivnu internet vezu ili program u CDDB bazi ne može pronaći tagove možete ih upisati ručno.

Program sprema ripanu glazbu u mapu MP3 koju napravi u mapi My Music. Ako želite glazbu spremati u neku drugu mapu to možete promijeniti u ovom prozoru (Options-Settings-Filenames).

Sada možete kliknuti na ikonu Extract CD tracks to compressed audio files za ripanje u mp3 format. Program će ripati samo označene pjesme (plavo)

Na ovoj slici vidimo proces ripanja.

Nakon završetka ripanja u desnom stupcu vidimo OK što znači da je sve prošlo bez greške. Nekad umjesto OK možemo vidjeti broj grešaka ( do 5-6 grešaka po pjesmi je podnošljivo i nećete primjetiti greške pri slušanju)

Ovdje vidimo veličinu CD albuna koji smo ripali u mp3 od 67.7 MB što je višestruko manje od veličine CD-a od 700 MB.

Slika ripane glazbe.

Ako želite Hrvatski prijevod za program CDex možete preuzeti ovdje.

.....................................................................................Zoran............25.12.2006......

Ukoliko želite napisati vaš vlastiti tutorijal rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tutorijale o računalima? Sviđaju vam se naši tutorijali i zainteresirani ste za razmjenu tutorijala? Kontaktirajte nas.