Što je defragmentacija?, Kako defragmentirati hard disk?, Analiza tvrdog diska, Servis računala Zoki Split
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Kontaktirajte nas


Servis Računala ZOKI


Zoran

Mob: 098 758 065........... ..........091 933 2925.........

Slaven
Mob: 098 966 1977.......... .........095 808 0169..........


 

 

Tutorijali

Kako defragmentirati tvrdi disk?

Što je fragmentacija? Fragmentacija diska se pojavljuje kad operativni sustav ne može kontinuirano spremati datoteke već ih sprema u dijelovima u prazan prostor ( nastao brisanjem drugih datoteka, deinstalacijom programa itd) između datoteka.

Čitanje i zapisivanje podataka na vrlo fragmentiranim datotečnim sustavima je jako sporo iz razloga što se glava tvrdog diska mora pomicati više po disku da bi prikupila sve fragmente određene datoteke. Posljedica je sporiji rad računala.Da bismo ubrzali rad računala potrebno je defragmentirati tvrdi disk. U ovom tutorijalu ćemo pokazati kako.

Otvorite mapu My Computer (Start, My Computer)

Desni klik na disk (ili particiju) koji želite defragmentirati pa klik na Properties.

Prebacite se u karticu Tools i kliknite na Defragment Now.

Otvorili smo Disk Defragmenter, alat iz Windows-a sa kojim ćemo defragmentirati tvrdi disk. u gornjem dijelu prozora vidimo popis diskova/particija na računalu ( u ovom slučaju samo jedan), kapacitet i slobodni prostor. Da bismo mogli defragmentirati disk potrebno je na njemu imati bar 15% slobodnog prostora (free space). Ako nemate dovoljno slobodnog prostora prije defragmentacije izbrišite datoteke i deinstalirajte programe koji vam nisu potrebni. Defragmentaciju možete započeti odmah tako da označite disk koji želite i kliknete na Defragment ili možete vidjeti da li vam je defragmentacija potrebna. Ako je tako kliknite na Analyze.

Nakon klika na Analyze dobili smo poruku da netrebamo defragmentaciju. Klikom na Close dobijamo grafički prikaz fragmentiranosti diska.

Fragmentirane datoteke su prikazane crvenom bojom, slobodni prostor bijelom, nefragmentirane datoteke plavom a datoteke sustava (koje se ne mogu pomicati) zelenom. Odlučili smo ipak deragmentirati disk te smo kliknuli na Defragment.Uzmite u obzir da ovisno o fragmentiranosti diska defragmentacija može trajati i po nekoliko sati.

Poruka o završetku defragmentacije. Primjetite na grafičkom prikazu kako izgleda disk nakon defragmentacije (nema crvene boje). Ako ne želite pogledati izvještaj (view report) sa Close zatvorite prozor.

.....................................................................................Zoran............14.12.2006......

Ukoliko želite napisati vaš vlastiti tutorijal rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tutorijale o računalima? Sviđaju vam se naši tutorijali i zainteresirani ste za razmjenu tutorijala? Kontaktirajte nas.