USB Stick Memorija Flash Drive Key Thumb Memory Stick Ipod 128 Mb, 256 MB, 512 Mb, 1 GB, 2 GB
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Grafička kartica........
» Kućište....................
» Zvučna kartica .........
» Miš..........................
» Modem.................... » Monitor.................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Web kamera............
» Pisač....................... » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

 

Škola

USB memorija (stick)

USB flash uređaj je danas najpraktičnija vrsta prenosivog medija za pohranu podataka. Glavne prednosti su mu mala težina i veličina te veći kapacitet nego kod npr. zip ili floppy diskete i CD ili DVD medija. praktičnost USB stika se ogleda i u tome što za svoj rad ne zahtijeva dodatne drivere (na Windows XP i novijim operativnim sustavima) te ne zahtijeva posebno napajanje strujom već se napaja preko USB priključka.

usb stickusb memorijausb drive

Iako je prvi ovakav uređaj predstavljen 1998 godine te možemo reći da se radi o relativno novom komadu hardware-a već sada je u širokoj upotrebi i naziva se mnogim različitim imenima kao što su data stick, data key(ključ), flash disk, thumb drive, USB drive, flash stick, memory stick itd.

Kapacitet - Već su testirani modeli od čak 64 GB ali ipak danas na tržištu možemo naći modele od 64 MB do 8 GB. Stickovi od 8, 16 i 32 MB su iščezli i mogu se pronaći samo kao rabljeni.

mp3 playermp3 playerimemorijska kartica

Upotreba - USB flash stick se najčešće koristi za prenošenje osobnih podataka (dokumenata, slika, glazbe...) sa računala na računalo. Sa sticka se mogu pokretati programi bez potrebe za instalacijom na računalo tzv. portable programi (mnogi poznati programi imaju svoju portable verziju (npr. Firefox)). Također sa sticka se mogu podizati operativni sustavi a postoje i manji operativni sustavi koje možemo kompletne instalirati na stick. U posljednje vrijeme su postali jako popularni digitalni audio player-i kao npr. Apple ipod i dr. koji ustvari koriste istu tehnologiju.

Tehnologiju flash memorije koriste i razne memorijske kartice koje se koriste u npr. digitalnim fotoaparatima. treba napomenuti i da neki USB stickovi imaju na sebi prekidač za zaštitu od zapisivanja podataka.

 

....................................................................................Zoran............08.10.2006.......

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.