HDD, Tvrdi Disk, Hard Disk, 2.5, 3.5, Seagate, Maxtor, WD, Hitachi, Samsung, Fujitsu, Caviar, IDE, ATA, SATA
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Grafička kartica........
» Kućište....................
» Zvučna kartica .........
» Miš..........................
» Modem.................... » Monitor.................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Optički uređaji..........
» Pisač....................... » Procesor.................. » USB stick................
 

 

Škola

Tvrdi disk (Hard Disk)

Tvrdi disk je uređaj za spremanje podataka (čitanje i zapisivanje). Za razliku od radne memorije podaci zapisani na disku ostaju sačuvani i nakon gašenja računala. Na tvrdom disku se nalazi operativni sustav računala, programi, igre,dokumenti itd.i svako računalo ima bar jedan tvrdi disk.

Prvi tvrdi disk proizvela je tvrtka IBM i bio je kapaciteta 4.4 MB dok su današnji moderni diskovi već kapaciteta od nekoliko stotina GB.

Osnovni dijelovi diska su Magnetska ploča, Magnetska glava, Upravljački mehanizam, Nosač glave i osovina.

dijelovi tvrdog diska

Načini spajanja (sučelja): ST-412/506, ESDI, ATA, SATA, SCSI itd...

ST-412/506 i ESDI su stara sučelja koja su se koristila 80-tih godina i nećete ih susresti u praksi.SCSI (Small Computer Systems Interface) je također rijedak ali i omogućava najbrši prijenos podataka.Preko SCSI sučelja se mogu spajati i drugi uređaji (CD-ROM-ovi, skeneri itd.) a ne samo diskovi.Najnovija verzija ovog sučelja se zove SAS (Serial Attached SCSI) i omogućava još veće brzine.

Danas se u osobnim računalima najčešće koristi ATA (AT Attachment) ili SATA (Serial ATA) sučelje za spajanje diskova.Uvođenjem SATA sučelja(2003) ATA sučelje je preimenovano u PATA (Parallel ATA) a još možete naići na nazive IDE (Intelligent Drive Electronics), EIDE (Enchanced IDE) ili UDMA, UATA i sl.Također danas su vrlo popularni vanjski (eksterni) diskovi koji se spajaju na računalo najčešće preko USB ili Firewire sučelja.

tvrdi diskhard diskeksterni disk

Formati tvrdih diskova - Prvi tvrdi disk je koristio ploče veličine 24 incha (1inch=2.54cm). Do 80-tih godina diskovi su uglavnom koristili ploče od 8 ili 14 incha a zatim je 1980 g. Seagate predstavio prvi 5.25 inchni disk.Trend smanjivanja diskova se nastavio tako da su predstavljeni diskovi ostalih formata 3.5" (1983 g.), 2.5" (1988 g.), 1.8" (1991 g.) i 1.3" (1992 g.).Danas također postoji disk veličine samo 1 incha.

Uobičajeno je da se u osobnim računalima danas koriste 3.5" diskovi a u prijenosnim računalima 2.5" diskovi.

Brzine tvrdih diskova - Ovdje govorimo o brzini okretanja magnetskih ploča koja se mjeri u okretajima u minuti (rpm-rotation per minute). Današnji modrrni diskovi u osobnim računalima vrte se na 7200 ili 10000 okretaja a često možete naići na malo starije koji se okreću na 5400 rpm. Diskovi u prijenosnim računalima se uglavnom vrte na 4200 ili 5400 okretaja a predstavljeni su i najnoviji modeli koji rade na 7200 rpm. Također postoje i serverski diskovi koji rade na 15000 rpm.

sata kabelata kabelvanjski tvrdi disk

Ostale karakteristike tvrdih diskova:.......................................................................

Kapacitet - mjeri se u Gigabajtima (GB)..kod starijih diskova u Megabajtima (MB)......... Brzina pristupa (Random Access Time) - mjeri se u milisekundama (ms)..................... Bučnost - mjeri se u decibelima (dB).......................................................................... Brzina prijenosa podataka (Transfer Rate) - mjeri se u Megabajtima u sekundi (MB/s). Otpornost na stres (G-Shock Rating)........................................................................

Najpoznatiji proizvođači tvrdih diskova su Seagate, Maxtor (kupljen ove godine od strane Seagate-a), Western Digital, Samsung i Hitachi (preuzeo odjel IBM-a 2003 g.). Najpoznatiji proizvođači diskova za prijenosna računala su Fujitsu i Toshiba.

....................................................................Zoran...........................17.08.2006.......

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.