TV Kartica, TV Tuner Card, FM, Interna, Eksterna, USB, PCI, MPEG, Hauppauge, Leadtek, Terratec, Pinnacle
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Gamepad.................
» Joystick...................
» Kućište....................
» Mikrofon...................
» Modem.................... » Projektor.................. » Skener..................... » USB memorija..........
» Web kamera............
» Zip uređaj................ » Zvučna kartica.......... » Zvučnici....................
 

 

Škola

TV kartica (TV tuner card)

TV kartica je komponenta koja omogućuje računalu da prima TV signal i pomoću nje možemo pratiti TV program na monitoru računala.Većina modernih TV kartica ima i mogućnost snimanja TV programa, slušanja i snimanja radio programa (FM) te mnoge napredne mogućnosti kao što su snimanje u zadano vrijeme (scheduling), slika u slici (PiP - Picture in Picture) itd.

tv karticatv tuner cardtv kartica daljinski

Vrste TV kartica - Možemo ih podijeliti po načinu spajanjana unutrašnje (interne) koje se najčešće umeću u PCI ili PCI-E utor i vanjske (eksterne) koje se uglavnom spajaju na USB priključak ili PCIMCIA na prijenosnim računalima. Druga podjela je na analogne i digitalne (DVB) kartice. Kao šta samo ime kaže analogne TV kartice primaju analogni signal a digitalne digitalni a postoje i hibridne kartice koje mogu primati oba signala.

tv cardusb tv karticapcmcia tv kartica

Također postoje i grafičke kartice koje imaju na sebi ugrađen TV tuner a jedna od poznatijih takvih kartica je ATI All-In-Wonder. Kvalitetnije TV kartice imaju hardversko MPEG enkodiranje što znači da koriste direktan pristup memoriji (DMA) te se mogu staviti i na računala sa slabijim procesorom. Ako kartica nema hardversko MPEG enkodiranje nekakav minimum bi bio računalo sa 1.5 Ghz procesorom i 128 RAM-a.

U praksi ako imate računalo kupovinom TV kartice dobivate nešto kao TV i videorekorder u jednom uređaju. Važno je napomenuti da je za potrebe snimanja programa preporučljivo imati što veći tvrdi disk iako neke TV kartice omogućuju snimanje direktno na CD i DVD medije za što naravno morate imati CD ili DVD snimač u računalu.

Poznatiji proizvođači TV kartica su Hauppauge, Leadtek, Pixelview, Pinnacle, Kworld, Terratec, Asus, Compro, AverMedia i dr.

.................................................................Zoran.................24.10.2006.....................

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.