Hrvatska Tipkovnica, Keyboard, QWERTZ, QWERTY, Dvorak, Vrste Tipkovnica, USB, PS2, Tipke, CTRL
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Grafička kartica........
» Kućište....................
» Zvučna kartica .........
» Miš..........................
» Modem.................... » Monitor.................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Optički uređaji..........
» Pisač....................... » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

Dashofer Besplatne eNovine 

 

Škola

Tipkovnica (Keyboard)

Tipkovnica je najvažnija ulazna jedinica računala. Pomoću nje kontroliramo računalo, upisujemo tekst, znakove itd. Kad pritisnemo neku tipku na tipkovnici mi ustvari računalu šaljemo signal šta želimo da računalo uradi. Većina tipki na tipkovnici ima jedinstvenu funkciju ali neke tipke mogu imati i više funkcija, isto tako neke tipke se na tipkovnici nalaze na više mjesta (npr. tipka shift). Za slanje nekih signala računalu potrebno je pritisnuti dvije ili vište tipki istovremeno (npr. Ctrl+Alt+Del).

Načini spajanja tipkovnice: PS2, USB, AT, ADB

Danas se najčešće koristi spajanje preko PS2 priključka a sve je više novijih tipkovnica koje koriste USB priključak. AT priključak se koristio na starijim računalima dok se ADB priključak koristi na Mac računalima.

Vrste tipkovnica: QWERTY, QWERTZ, AZERTY, Dvorak itd.

QWERTY, QWERTZ i AZERTY tipkovnice su dobile ime po rasporedu prvog reda slovnih tipki. Kad pogledate na tipkovnicu odmah ćete po rasporedu ovih slova znati o kojoj se tipkovnici radi. QWERTY tipkovnica se koristi u USA, GBR itd. i najčešća je, AZERTY se koristi u Francuskoj i Belgiji dok se QWERTZ koristi u Njemačkoj, Švicarskoj kao i u većini zemalja centralne i istočne Evrope. Hrvatska tipkovnica je QWERTZ tipkovnica. Razlika među ovim tipkovnicama je samo u rasporedu nekih tipki na njima.

Dvorak tipkovnica ima potpuno promijenjen raspored tipki u odnosu na standardne tipkovnice sve u svrhu što bržeg tipkanja s obzirom da je raspored tipki na standardnim tipkovnicama samo prenesen sa pisaćih mašina. Najčešće korištena slova su smještena u srednji red tipkovnice.

Danas su uobičajene tzv. multimedijalne tipkovnice koje na sebi imaju dodatne tipke sa kojima možete: uključiti-isključiti računalo, pokrenuti vaš web pretraživač (Internet Explorer,Mozilla Firefox,Opera..), pokrenuti vaš e-mail program,pokrenuti vaš program za slušanje glazbe, pokrenuti kalkulator itd.

hrvatska tipkovnica

oker - Tipke za pisanje........... crvena - Navigacijske tipke.........smedja - Modifikacijske tipke....... plava - Funkcijske tipke............ljubicasta - Aplikacijska tipka..........siva - Windows tipke.............. zuta - Enter tipke....................zelena - Brojčana tipkovnica.......bijela - Ostale tipke..................

Navigacijske tipke kao što samo ime govori nam služe za kretanje u programu ili dokumentu, npr. tipka page down (pdn) nam služi da se pomaknemo stranicu niže u dokumentu, a tipka page up (pup) stranicu više.

Modifikacijske tipke su posebne tipke koje mijenjaju normalnu akciju druge tipke kada su obje pritisnute zajedno, npr.držanjem pritisnute tipke shift i pritiskom na neko slovo to slovo pišemo velikim.Na prijenosnim računalima se pojavljuje modifikacijska tipka fn.

Funkcijske tipke su tipke koje se mogu podesiti da izvršavaju određene naredbe ovisno o operativnom sustavu. Neke funkcijske tipke u Windows-ima već imaju podešene određene naredbe a češće se koriste npr.tipka F1 (Pomoć), F8 (ulaz u izbornik Safe moda) ili npr. F10 (Spremanje postavki BIOS-a).

Brojčana tipkovnica (Num Keypad) može raditi na dva načina, kad je uključena koristimo je kao brojčanik a kad je isključena koristimo je za navigaciju. Brojčanu tipkovnicu uključujemo/isključujemo tipkom Num Lock poviše koje obično imamo lampicu koja nam pokazuje da li je brojčanik isključen ili uključen. Na prijenosnim računalima ovog dijela tipkovnice nema.

Windows tipke su također modifikacijske tipke koje su pridodane tipkovnici zbog raširenosti operativnog sustava Windows. Pritiskom na tipku Windows otvara se startni izbornik u sustavu Windows dok se npr. kombinacijom tipke Windows i slova D prikazuje Radna površina (Desktop) itd.

Aplikacijska tipka (Application key ili Menu key) se vrlo rijetko koristi. Na modernim tipkovnicama sa njom možemo otvoriti kontekstni izbornik koji inače otvaramo desnom tipkom miša.

Akcijske tipke ili tipke za uređivanje (Edit keys) su tipke Enter, Backspace, Delete, Insert i Tab. Tipka koja se najčešće koristi je tipka Enter (uobičajeno služi za potvrdu neke naredbe ili pri pisanju za prelazak u novi red itd.) Sa tipkom Backspace se vraćamo ili brišemo, sa tipkom Delete brišemo, sa tipkom Insert umećemo a sa tipkom Tab se npr. možemo brzo prebacivati u dokumentu.

Escape (Esc) je tipka sa kojom obično otkazujemo neku naredbu ili izlazimo iz programa.

Print Screen (PrScr) je tipka za hvatanje sadržaja ekrana. Pritiskom na ovu tipku hvatamo cijelu sliku ekrana i spremamo je u međuspremnik (clipboard) kao bitmapu. Također u kombinaciji sa tipkom Alt možemo uhvatiti samo sadržaj aktivnog prozora.

Tipke za zaključavanje (Lock keys) su Num lock, Caps Lock i Scroll Lock. Sa njima zaključavamo dio tipkovnice. Sa tipkom Caps Lock zaključavamo na sva velika slova dok se tipka Scroll Lock jako rijetko koristi (prvotna funkcija joj je bila da mijenja funkciju rada tipki sa strelicama).

Space bar je najveća tipka na tipkovnici i služi za umetanje razmaka među riječima. Ova tipka se isto tako često koristi u raznim igrama.

O tome kako brže raditi na računalu koristeći tipkovnicu pročitajte ovdje.

...........update..26.11.2006.............................................Zoran............13.08.2006.......

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.