Satelitski internet, Technisat Skystar 2, Dvosmjerni, Jednosmjerni, DVB Satellite Card, Satelitska kartica
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Gamepad.................
» Joystick...................
» Kućište....................
» Mikrofon...................
» Modem.................... » Projektor.................. » Skener..................... » USB memorija..........
» Web kamera............
» Zip uređaj................ » Zvučna kartica.......... » Zvučnici....................
 

 

Škola

Satelitska kartica (DVB satellite card)

Satelitska kartica je komponenta koju možemo ugraditi u računalo i pomoću nje koristiti satelitski internet i gledati satelitske TV programe. Oprema koja nam je potrebna je identična opremi za satelitsku televiziju osim što umjesto satelitskog prijemnika koristimo satelitsku karticu. Dakle potrebna nam je satelitska antena sa LNB (Low Noise Block) pretvaračem (converter-om) popularno zvanim nosom, satelitska kartica, odgovarajući program te naravno računalo.

satelitska karticasatelitska daljinskisatelitska antena

Da bi koristili satelitski internet moraju biti ispunjeni još neki uvjeti tj. moramo imati aktivnu internet vezu (osim u slučaju dvosmjernog satelitskog interneta o kojemu nećemo opširnije u ovom tekstu iz razloga što je još uvijek preskup za kućne korisnike) te potpisan ugovor sa nekim od pružatelja usluga satelitskog interneta (npr. Vodatel ili Lakisat)

Aktivna internet veza nam je potrebna za upload (može biti i obična 56k,ADSL, kabelska itd) dok se download vrši preko satelita. Da bi mogli uhvatiti popularne satelite Astra 1 na 19.2"E i Hotbird na 13"E na području Hrvatske nam je potrebna satelitska antena minimalnog promjera 80 cm. Također je moguće staviti nosač za dva nosa te istovremeno pratiti dva satelita ili ugraditi rotor te sa daljinskim upravljačem pratiti sve dostupne satelite.

satelitski modemsat tvsat kartica

Daleko najpopularnija satelitska kartica je Technisat Skystar 2 a još su poznate i Hauppauge WinTv, Typhoon Digi-Sat, Broadlogic 1030/2030, Galaxy DVB-S, Telemann Skymedia 200/300, Hauppauge Nova itd.

Alternativa satelitskoj kartici je eksterni satelitski modem koji se najčešće sa računalom spaja preko mrežnog ili USB priključka.

.................................................................Zoran.................02.11.2006.....................

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.