Procesor, CPU, AMD, Intel, Jezgra, Pentium, Celeron, Athlon, Athlon64, Sempron, Duron, VIA, Cache, MMX
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» USB stick................
» Kućište....................
» Zvučna kartica .........
» Miš..........................
» Modem.................... » Monitor.................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Optički uređaji..........
» Pisač....................... » Zvučna kartica.......... » Radna memorija ......
 

Praktični vodič kroz računovodstvo 

 

Škola

Procesor

CPU (Central Processing Unit) ili skraćeno procesor je srce svakog računala. Procesor se sastoji od milijuna tranzistora smještenih na jednom čipu i on određuje ostalim komponentama računala šta i kada će raditi. Procesor također ima i svoju priručnu memoriju (cache) iz koje dohvaća podatke puno brže nego iz radne memorije.Starija računala su imala i dodatni procesor (coprocessor) samo za matematičke izračune dok je kod novijih taj koprocesor integriran u glavni procesor.

Brzina procesora se mjeri u MFLOPS (Mega Floating-point Operations Per Second) a ne u megahercima (MHz) ili gigahercima (GHz) kako je uobičajeno.Na ovaj način možemo usporediti brzinu AMD i Intel procesora. Stariji način mjerenja je bio u MIPS (Million Instructions Per Second).

prvi procesoribm procesorvia procesor

Prvi procesor proizvela je tvrtka Intel 1971 godine, zvao se Intel 4004 i sastojao od 2300 tranzistora dok npr. novi model Intel Core Duo ima skoro 300 milijuna tranzistora.

Ako danas kupujete računalo u njemu će biti AMD-ov ili Intel-ov procesor. Ostali proizvođači su nestali sa scene i rijetki još proizvode procesore kao npr. VIA.

O tome kakav utor (socket ili slot) imate na matičnoj ploči ovisi kakav procesor možete umetnuti u računalo. Kroz povijest je bilo stvarno puno različitih utora a najnoviji su: za AMD (socket A, sck.754, sck.939, AM2), za Intel (sck.423, sck.478, sck.775). Za serverska računala se još koriste sck.604/604, pac418, pac611 itd a za mobilna sck.479, sck.S1 itd.

amd procesorintel procesorsocket 370

Overclocking - je naziv za dizanje radnog takta procesora čime se dobivaju bolje performanse tj. brzina. Često se overklokaju i ostale komponente kao što je grafička kartica ili matična ploča.

Moore-ov zakon (Moore's Law) glasi da će se svakih 18 mjeseci udvostručiti broj tranzistora i integriranih krugova na procesorima a izrekao ga je Gordon Moore još na početku proizvodnje procesora i sa godinama se pokazalo da je njegovo predviđanje o velikoj brzini u razvoju procesora bilo točno.

......................................................................Zoran.............04.09.2006....................

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.