Pisač, Printer, Iglični, Tintni, Laserski, Ink-Jet, Matrični, Epson, Canon, Lexmark, HP, PictBridge, Multifunkcijski
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Zip drive...................
» Web kamera.............
» Matična ploča...........
» Kućište....................
» Modem.................... » Monitor.................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Optički uređaji..........
» Zvučna kartica.......... » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

Poslovni uspjeh3 

 

Škola

Pisač (Printer)

Pisač je izlazni uređaj koji prenosi (ispisuje) podatke (tekst, slike i dr.) sa računala na neki materijal (najčešće na papir, foliju ili u zadnje vrijeme na printabilni cd, dvd).

Vrste pisača - U povijesti je bilo više vrsta pisača ali možemo ih podijeliti u tri osnovne: Iglični, Tintni (ink-jet) i Laserski.

iglicni pisacinkjet pisacprinter

Iglični pisači ispisuju pomoću iglica koje udaraju u papir preko trake sa bojom.Iako su spori i niske kvalitete ispisa još su u upotrebi samo iz razloga što zbog tehnike ispisa mogu ispisati više kopija odjednom. Obično se koriste za ispis velikih izvještaja u knjigovodstvu kod kojih nije toliko bitan kvalitet ispisa.

Tintni (ink-jet) pisači za ispis koriste tehnologiju izbacivanja kapljica boje na papir. Što je kapljica manja ispis je kvalitetniji a najnoviji ovakvi uređaji postižu foto kvalitetu ispisa posebno pri ispisu na specijalni foto papir. Ovo je najbolji izbor ako uglavnom ispisujete fotografije ili pisač koristite za kućnu upotrebu tj. ne ispisujete previše.Iako su sami uređaji povoljni cijenom treba uzeti u obzir da je cijena tinti (ispisa) velika.

Laserski pisači ispisuju uz pomoć lasera. Prednosti su im brzina rada i niska cijena po ispisu iako je sam uređaj dosta skup.Uobičajeno se koristi za poslovnu upotrebu a padom cijena sve više i u kućnoj upotrebi.

mini pisactinte za pisacmultifunkcijski uredjaj

Brzina pisača se prije mjerila u jedinici znakova u sekundi (cps - characters per second) dok se danas mjeri koliko stranica pisač može ispisati u minuti (ppm - pages per minute).

Načini spajanja - Ovdje postoji mnogo različitih priključaka npr. DB25, Centronics36, DB9, Mini din8, FireWire i dr. ali najčešće korišteni su paralelni priključak za starija računala i široko prihvaćeni USB za moderna računala.

Najpoznatiji proizvođači pisača su tzv. velika četvorka Epson, Canon, Hewlett-Packard i Lexmark dok su još poznati Brother, Kyocera, Minolta itd.

Mrežni pisač je pisač koji ima ugrađenu mrežu, najčešće bežičnu (wireless) ili Ethernet.

Moderni pisači imaju i mogućnost direktnog ispisa sa memorijskih stikova ili memorijskih kartica tako da fotografije sa svog digitalnog fotoaparata možete ispisati bez uključivanja računala. Ovdje je kao standard prihvaćen PictBridge priključak.

Pisač sa više funkcija (Multifunction printer, All-In-One) je uređaj koji osim ispisa ima još mogućnosti upotrebe. U ovaj uređaj još mogu biti uključeni skener, fax, čitač kartica, kopirni uređaj itd. Veliki ovakvi uređaji mogu imati i ugrađen tvrdi disk (koristi se za pohranu dokumenata i slika).

......................................................................Zoran.............14.09.2006....................

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.