Optički Uređaji, CD-ROM, DVD-ROM, CD Pržilica, DVD Pržilica, Combo, 40x, 16x, 52x, Plextor, Lite-On, NEC
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Grafička kartica........
» Kućište....................
» Zvučna kartica .........
» Miš..........................
» Modem.................... » Monitor.................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Zvučnici....................
» Pisač....................... » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

Dashofer Besplatne eNovine 

 

Škola

Optički uređaji

U ovom trenutku možete kupiti i u vaša računala ugraditi slijedeće vrste optičkih pogona:

-CD-ROM............................(Compact Disc Read-Only Memory).................................. -DVD-ROM..........................(Digital Versatile Disc ROM)............................................. -CD-RW Recorder................(CD-Rewriteable Recorder)............................................... -DVD-+RW DL Recorder.......(DVD-+RW Double Layer Recorder).................................. -Combo....................................................................................................................

Mogući su slijedeći načini spajanja ovih uređaja na računalo: IDE (najčešći način), SCSI, S-ATA, Firewire i USB (najčešći način ako je uređaj izvan kućišta)................................

CD-ROM - Uređaj koji je prvi proizveden, sve rjeđi u trgovinama informatičke opreme.Prvi CD-ROM-ovi su imali brzinu čitanja od 1x (150 kilobajta u sekundi) dok današnji mogu čitati podatke brzinom od 52x (7,8 megabajta u sekundi). Ovdje vrijedi pravilo kao i kod ostalih uređaja što brže se čitaju podaci uređaj je bučniji. Postoje programi kao što je Nero Drive Speed sa kojim je moguće usporiti brzinu čitanja podataka.

opticki uredjajivanjski cd-romcd-rom straga

DVD-ROM - Uređaj sa kojim je moguće čitati podatke sa CD i DVD medija. Prvi ovakvi uređaji su proizvedeni u Japanu 1996 godine. Kod DVD-ROM-a brzina čitanja od 1x nije ista kao kod CD-ROM-a.Kod DVD-ROM-a 1x (1,3 megabyta u sekundi).

dvd-romdvd-rom za laptopcd-rw uredjaj

CD-RW Recorder - Uređaj koji čita podatke sa CD medija i zapisuje ih na njih. Kod nas je popularan naziv za ovu vrstu uređaja CD pržilica. Kao i kod ostalih uređaja i ovi uređaji podržavaju različite brzine čitanja i zapisivanja npr. ako je na uređaju natpis 12x10x32x to znači da uređaj zapisuje podatke na CD-R medije brzinom 12x, na CD-RW medije brzinom 10x i da čita podatke brzinom 32x.

DVD-+RW DL Recorder - Trenutno najmodernija vrsta optičkog uređaja koji možete ugraditi u vaše računalo tzv. DVD pržilica (DVD snimač). Sa ovim uređajem možete čitati i zapisivati podatke praktično sve vrste CD i DVD medija i s obzirom na veliki pad cijena ovih uređaja zadnjih godina nemate puno razloga da nemate ovaj uređaj u vašem računalu. Oznaka DL znači da možete zapisivati na DVD DL medije na koje možete staviti do 8,5 gb podataka, dok na obične DVD medije možete zapisati do 4,7 gb podataka.

combo uredjajdvd+rweksterna ladica

Combo - je kombinacija DVD-ROM-a i CD-RW Recordera u jednom uređaju tako da možete čitati i zapisivati podatke na CD medije i čitati podatke sa DVD medija. Sa ovim uređajem ne možete zapisivati podatke na DVD medije.

Vrste medija: Tiskani CD, CD-R, CD-RW, tiskani DVD, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, DVD+R DL, DVD-R DL, Lightscribe DVD+R itd...Kako se snaći sa tolikim brojem raznih medija. Pogledajte priloženu tablicu:

Uređaj
tisk CD CD-R CD-RW tisk DVD DVD-R DVD-RW DVD+R DVD+RW DVD-R DL DVD+R DL
CD-ROM
R R R - - - - - - -
CD-RW Recorder
R W W - - - - - - -
DVD-ROM
R R R R R R R R R R
DVD-RW Recorder
R W W R W W R R R R
DVD+RW Recorder
R W W R R R W W R R
DVD-+RW Recorder
R W W R W W W W R R
DVD-+RW/-+DL Rec.
R W W R W W W W W W
Combo
R W W R R R R R R R

R - Read - Čitanje.....Uređaj čita medij......................................................................... W - Write - Pisanje...Uređaj čita i zapisuje podatke na medij......................................... Tiskani CD,DVD.......Mediji na kojima se isporučuje glazba, programi, igre npr.Audio CD.

Kapacitet medija: Standardni CD mediji su 74minutni kapaciteta 650 MB i 80minutni kapaciteta 700 MB. U trgovinama još možete pronaći nestandardne 90 ili 99minutne CD medije.CD mediji manjeg promjera (8 cm) su obično kapaciteta 180 ili 210 MB.DVD medij je standardne veličine 4,7 GB dual layer 8,5 GB...

Načini zapisivanja:

Disc At Once - Cijeli disk je snimljen kao jedna sesija.Pogodno za snimanje glazbe....... Track At Once - podaci su zapisani u trakama i mogu se naknadno zapisivati.pogodno kad na CD zapisujemo i podatke i zvuk....................................................................... Packet Writing - Extra podaci se mogu naknadno dodati podacima na disku.Također podaci mogu biti učinjeni nevidljivim.............................................................................

Poznati proizvođači su Plextor, Lite-On, Samsung, Benq, NEC, BTC, LG, Toshiba itd.

Ostali važni pojmovi:

Lightscribe - Nova tehnologija koja omogućava da nakon šta snimite CD,DVD na jednu stranu medija, medij okrenete i na drugoj strani laserskom zrakom uređaja ispišete cover (sliku,tekst). Uređaj mora podržavati Lightscribe i morate imati posebne medije da bi mogli koristiti ovu opciju. Nova slična konkurentska tehnologija se zove Labelflash.

Double Layer (DL) - Podaci se na medij zapisuju u dva sloja što omogućava stavljanje duplo više podataka.Također su potrebni posebni DL mediji.

SuperMulti - Ova oznaka na uređaju znači da uređaj može raditi sa svim glavnim formatima (DVD-...,DVD+...i rjeđim DVD-RAM formatom)

DVD Region - Neuspjeli pokušaj velikih distributera filmova i ostalih sadržaja na DVD-u.Svaki DVD sadrži jedan ili više regijskih kodova. Svijet je podijeljen u 6 regija. U praksi DVD film koji ste kupili u npr Americi ne biste mogli pogledati u vašem DVD player-u koji ste kupili u Evropi ali dosta playera može reproducirati film iz bilo koje druge regije a i oni koji ne mogu se vrlo lako modificiraju da imaju tu mogućnost.

HD DVD (High Density DVD) - Najnovija tehnologija.Prvi HD DVD uređaji su izašli na tržište ove godine u Japanu i Usa.Jednoslojni HD DVD mediji imaju kapacitet od 15 gigabajta a dvoslojni od 30 GB.Tri sloja (triple layer) sa dvije strane (double sided) medija bi trebale omogućiti kapacitet od 90 GB.HD DVD format je kompatibilan sa DVD formatom tako da bi se HD DVD mediji trebali normalno reproducirati u DVD player-ima.

Blue-ray Disc - Najnovija tehnologija slična HD DVD-u koja je dobila ime po plavo-ljubičastom laseru kojeg koristi za čitanje i zapisivanje. Prvi uređaju su izašli na tržište također nedavno ove godine. Prednost pred HD DVD je što se na Blue-ray diskove može pohraniti 25 GB podataka po sloju a TDK je uspio napraviti zasad eksperimentalni ali funkcionalni Blue-ray disk od čak 200 GB (6 slojeva po 33 GB).

Firmware - je software koji se nalazi na svim novijim optičkim uređajima. Flashanjem Firmware-a na noviju verziju uglavnom se omogućava da uređaji prepoznaju i mogu raditi sa medijima više raznih proizvođača medija.

.............................................................................Zoran.......02.08.2006..................

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.