Napajanje, AT, ATX, ATX2, Tagan, Enermax, Hiper, Potrošnja, UPS, Chieftec, Codegen, Antec, Belkin
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Zvučnici...................
» Kućište....................
» Zvučna kartica .........
» Web kamera............
» Skener..................... » Monitor.................... » TV kartica................ » Satelitska kartica......
» Projektor..................
» Pisač....................... » Ploter...................... » Radna memorija ......
 

 

Škola

Napajanje (PSU - Power Supply Unit)

Napajanje pretvara ulaznu izmjeničnu struju u istosmjernu struju niže voltaže. Uobičajene voltaže su 3.3, 5 i 12 volti. 12 V koriste motor tvrdog diska i ventilatori a 3.3 i 5 volti digitalni krugovi u računalu.

napajanje

Pritiskom na tipku power na kućištu računala mi u stvari šaljemo računalu 5 voltni signal da se uključi. Operativnim sustavom možemo poslati signal napajanju da se isključi a novije matične ploče i chipseti dozvoljavaju i kontroliranje brzine okretanja ventilatora na napajanju.

Standardi napajanja - Postoji više standarda napajanja. Danas se uglavnom koriste ATX ili noviji ATX2 standard a na stariji AT standard možete naići u starijim računalima.Ostali standardi su PC/XT, Baby AT, LPX, NLX, i SFX. Također postoje i micro verzije određenih standarda a koriste se uglavnom u manjim računalima.Za prijenosna računala se većinom koriste napajanja u obliku adaptera.

Postoji mnogo proizvođača napajanja a najpoznatiji su Antec, Tagan, Enermax, AOpen, Hiper, Frontier, Chenbro, Thermaltake ili od jeftinijih MSI, Codegen, Smartbox, Delux itd.

Besprekidna napajanja su napajanja koja se koriste kada je važno da u slučaju nestanka električne energije ne ostanemo bez važnih podataka ili onoga na čemu trenutno radimo. Ta napajanja imaju u sebi bateriju i u trenutku nestanka el. energije u djeliću sekunde preuzimaju na sebe opskrbu računala strujom dok mi ne spremimo sve što nam je važno. Bolje i skuplje verzije ovih napajanja brže reagiraju i duže napajaju energijom. Na našem tržištu su poznata APC i Belkin besprekidna napajanja.

Koliko snažno napajanje trebam? Ovo je jedno od češčih pitanja.Snaga napajanja se izražava u vatima (W).Ovdje ćemo navesti koliko troše pojedine komponente i to maksimalne vrijednosti.

CD-ROM, Cd-RW..............................................................................................20 W DVD-ROM, DVD-RW, Matična ploča, Tvrdi disk...................................................25 W PCI mrežna kartica, Modem.................................................................................4 W Ventilatori 80, 92, 120 mm...................................................................................2 W Ventilatori sa LED diodama, čitač kartica..............................................................3 W USB uređaji, PCI kartice, Front paneli, Floppy, ventilator procesora.........................5 W Miš + tipkovnica.................................................................................................5 W RAM jedan modul PC66, PC133, DDR......................................................7, 12 i 10 W Grafička kartica................................................................................30 - 150 i više W ATI 9200.......30 W.....ATI X800......75 W......ATI 9600......45 W................................... Procesor..........................................................................................25 - 100 i više W Duron......25 W......Pentium III......35 W......Sempron......62 W....Pentium IV...min 64 W

....................................................................................Zoran............29.08.2006.......