PC Servis, Monitor, LCD, CRT, Flat, '14, '15, '17, '19, '21 i '22, VGA, DVI, Vrste Monitora, Plazma, Video...
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Web kamera............
» Kućište....................
» Matična ploča...........
» Miš..........................
» Modem.................... » Tvrdi disk................. » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Optički uređaji..........
» Pisač....................... » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

 

Škola

Monitor

Monitor je izlazni uređaj koji prikazuje signale računala kao sliku koju korisnik vidi na njegovom ekranu.

Vrste monitora - Danas se računalo uglavnom spaja na starije CRT (Cathode Ray Thube) ili novije LCD (Liquid Crystal Display) monitore. Za prikaz (Display) slike računalo možemo spojiti i na TV, Video projektor, Plazma Display itd. Na malim računalima se još koristi i monitor osjetljiv na dodir (TouchScreen).

crt monitorlcd monitorplasma monitor

CRT Monitori rade na principu katodne cijevi kao i televizori i slični uređaji. Na CRT monitorima možemo mijenjati rezoluciju. Ovi monitori polako izlaze iz upotrebe a zamjenjuju ih LCD monitori.

LCD Monitori rade pomoću tekućih kristala. Prednosti ovih monitora pred CRT monitorima su što su tanki te zauzimaju vrlo malo mjesta i troše malo energije. Rezolucija je prirodna i ne mijenja se te ovi monitori malo zamaraju oči. Mane su im kut gledanja tj. ako gledamo na monitor previše iskosa nećemo vidjeti pravilno prikazanu sliku.

Načini spajanja - Prvi monitori su bili crnobijeli i većinom su se spajali preko DB9 priključka. Današnji monitori se spajaju preko analognog VGA (Video Graphics Array) ili preko digitalnog DVI (Digital Visual Interface) priključka na grafičku karticu.

Veličina ekrana se mjeri u inch-ima. Standardne veličine su '14, '15, '17, '19, '21 i '22. Ovdje treba napomenuti da je kod CRT monitora npr. '17 stvarna veličina ekrana ustvari '16 tj. jedan inch manja dok je kod LCD monitora '17 stvarno '17.

crt monitor profillcd monitor profildrveni monitor

Najpoznatiji proizvođači monitora su Apple, Eizo, Sony, Samsung, Dell, Philips, Benq, NEC, LG Electronics itd.

Ostali važni pojmovi:

Rezolucija monitora - Najčešće korištena rezolucija kod monitora je 1024x768 piksela i to je uobičajena rezolucija za '17 monitore.Za '15 monitore uobičajeno se koristi rezolucija 800x600 a za '19 1280x1024 (prvi broj pokazuje broj točaka (piksela) u vodoravnoj liniji monitora a drugi u okomitoj.

Brzina osvježavanja (Refresh Rate) slike monitora mjeri se u hercima. Minimalna preporučena koja ne zamara oko je 75 Hz.Ovo se odnosi na okomitu brzinu osvježavanja.

Brzina odaziva (Responce Rate) se mjeri u milisekundama (ms) i označava brzinu kojom piksel može mijenjati boju na LCD monitorima.

Svjetlina kod LCD monitora se mjeri u kandelama po metru kvadratnom (cd/m2) npr 350 cd/m2 ili 500 cd/m2.

Kontrast mjeri kako LCD prikazuje bijele i tamne tonove npr. 800:1 ili 900:1 s tim što je omjer veći kontrast je bolji.

OSD (On Screen Display) - tipke na monitoru sa kojima podešavamo razne postavke monitora kao što su kontrast, svjetlina, oblik slike itd.

....................................................................................Zoran............17.09.2006.......

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.