Servis Kompjutera, ADSL Modem, Kabelski Modem, 56k, Cable, Satelitski Modem, V92, V90...
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Grafička kartica........
» Kućište....................
» Zvučnici...................
» Miš..........................
» Floppy..................... » Monitor.................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Optički uređaji..........
» Pisač....................... » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

 

Škola

Modem

Modem (MOdulator/DEModulator) je uređaj koji prenosi podatke sa jednog računala na drugo najčešće putem telefonske ili kablovske linije ali postoje i modemi koji prenose podatke i drugim žičnim ili bežičnim sustavima. Podaci na računalu su spremljeni u digitalnom obliku i modem ih pretvara u analogni oblik da bi se mogli prenositi preko telefonske linije.

Modemima se uglavnom spaja na internet ali se može i npr. slati i primati telefax (fax modem), zvati i razgovarati (voice modem) itd. Modem može biti u obliku posebnog vanjskog uređaja ili u obliku kartice utaknute u matičnu ploču računala.

interni modem56k modemvanjski modem

Vrste modema - Možemo ih podijeliti u Dial-up, DSL(ADSL), Kabelske i Bežične modeme.

Dial-up modem ili 56k modem se koristi za već sada stari način spajanja na internet koji se još uvijek dosta često koristi. Maksimalnu brzinu od 56 kilobita u sekundi podržavaju dvije posljednje verzije standarda i to v90 i v92. Svi moderni dial-up modemi su također fax i voice modemi.

kabelski modemeksterni modemgsm modem

DSL modem (Digital Subscriber Line) također koristi telefonsku liniju za spajanje na internet. Kod nas se koriste ADSL modemi (A je kratica od Asymmetric) koji uglavnom podržavaju veću brzinu primanja nego slanja podataka (npr 1024/192 kbps). Prije ADSL modema se stavi mali uređaj (splitter) koji podijeli telefonsku liniju na analognu (voice) za telefon i digitalnu (DSL) za internet. na taj način nam je telefonska linija uvijek slobodna što nije slučaj kad se spajamo na internet preko 56k modema.Noviji uređaji uglavnom dolaze kao modem-routeri.

Kabelski modem prenosi podatke preko linije kabelske televizije a brzine su slične DSL modemima. Mane ovakvog pristupa internetu su da pružatelji usluga traže da plaćate i pretplatu i za kabelsku TV te ako se puno korisnika istovremeno spaja na internet može doći do usporavanja brzine veze.

bezicni modempcmcia bezicni modemmodem

Bežični modemi koriste radio signale za spajanje na internet. Najčešće se koristi spajanje preko pristupnih točaka i satelitski pristup.Razni uređaji koriste bežičnu vezu za pristup internetu, najčešće prijenosna računala, PDA uređaji, mobiteli itd. Trenutno kod nas možete koristiti usluge bežičnog spajanja preko GPRS mreže (do 80 kbit/s), EDGE (do 220 kbit/s), UMTS (do 384 kbit/s) i najnovije HSDPA (do 1.5 mbit/s).

Brzina modema se mjeri u kilobitima u sekundi (kbit/s). U Americi se koristi kratica kbps (kilobit per second).

Načini spajanja su stariji preko RS-232 i Centronics priključaka dok se unutrašnji modemi utaknu u utor (PCI, AMR..)na matičnoj ploči. Moderni vanjski modemi se spajaju uglavnom preko USB ili Ethernet priključka.

Poznatiji proizvođači modema su D-link, Zyxel, Alcatel, Neatgear, Belkin i dr.

.................................................................Zoran.................24.09.2006.....................

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.