Miš, Computer Mouse, Optički, Laserski, Bežični, IRDA, Bluetoth, Miš sa kuglicom, Tipke Miša, Scroll Wheel
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Grafička kartica........
» Kućište....................
» Matična ploča...........
» Zvučna kartica..........
» Modem.................... » Monitor.................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Optički uređaji..........
» Pisač....................... » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

 

Škola

Miš (Mouse)

Prvi miš je predstavljen 1984 godine od strane tvrtke Apple. Ime je dobio zbog svoje sličnosti pravome mišu. Kao i tipkovnica miš je ulazna jedinica računala koja očitava pokret ruke koja ga drži i pretvara taj pokret u pokret pokazivača na ekranu.

klasicni mismis sa kuglicomopticki mis

Miš može imati jednu, dvije ili više tipki. svi noviji miševi imaju minimalno dvije tipke i kotačić a neki i dodatne tipke sa još mogućnosti.

Glavna tipka miša je lijeva tipka miša i nju najčešće koristimo. desnom tipkom miša otvaramo kontekstni izbornik (izbornik prečaca). Kotačić (Scroll wheel)je vrlo koristan kada se krećemo kroz duže dokumente a u mnogim programima pritiskom na kotačić aktiviramo automatsko skrolanje ili ga u kombinaciji sa tipkom Ctrl na tipkovnici možemo koristiti za brzo zumiranje.

bezicni misneobicni misdrveni mis

Vrste miševa - Danas je klasična podjela na žične i bežične miševe. Stariji miševi su miševi sa kuglicom i vrlo rijetko ćete ih vidjeti u trgovinama. Za ove miševe se uobičajeno koristila i podloga za miša (mousepad). Optički miš se najčešće koristi i ne treba podlogu dok se najnoviji laserski miš još probija na tržištu. Bežični se mogu podijeliti po tome da li koriste IRDA ili Bluetooth vezu za povezivanje sa bazom. (Bežični miševi se obično sastoje iz dva dijela: miša i baze koja je kabelom spojena na računalo)

Načini spajanja koje koriste moderni miševi su preko PS2 ili USB priključka. Prije su se koristili i miševi sa serijskim priključkom dok se kod starijih Apple računala koristio ADB priključak.

Brzina miša se mjeri u DPI (Dots Per Inch)

Alternativa mišu - Skoro da je i nema (Trackball) osim na prijenosnim računalima gdje se uobičajeno koristi Touchpad a na nekima i Pointing Stick.

.................................................................Zoran.................09.09.2006.....................

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.