Kućište računala, Computer Case, Vrste Kućišta, Big Tower, Midi Tower, Barebone, Desktop Kućište
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Mikrofon...................
» Tvrdi disk.................
» Projektor..................
» Satelitska kartica......
» Zip drive................... » Čitač kartica............ » Mrežna kartica......... » Skener.....................
» Optički uređaji..........
» USB stick................ » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

 

Škola

Kućište (Case)

Svi dijelovi računala, osim vanjskih (monitor, miš, tipkovnica, pisač itd.) smještaju se u kućište. Sa prednje strane kućišta nalaze se optički uređaji, disketni uređaj (floppy), tipke za uključivanje i resetiranje računala i signalne lampice, a sva moderna kućišta imaju i audio i USB prednje priključke. Na stražnjoj strani se nalaze priključci matične ploče, priključci raznih kartica (grafička kartica, modem...) te priključak na napajanju računala.Najčešći materijali od kojih se izrađuju kućišta su čelik (u obliku tankog lima) i plastika a moderna kućišta se sve više izrađuju i od aluminija, pleksiglasa i drugih materijala.

kuciste sprijedakuciste profilkuciste straga

Veličine i oblici kućišta - Kućišta možemo podijeliti na desktop (vodoravna, polegnuta) i tower (okomita, uspravna). Tower kućišta se dalje dijele na Microtower, Minitower, Miditower i Bigtower. Također su dosta popularna i barebone kućišta u obliku kocke.Kućišta su prilagođena oblicima (formatima) matičnih ploča tako da se koriste nazivi ATX kućišta, mATX kućišta itd. U donjoj tablici možete vidjeti kapacitet tower kućišta.

Vrsta kućišta Optika Disk Floppy
Microtower
1
1-2
-
Minitower
2
2
1
Miditower
3-4
2-4
1
Bigtower
5+
5+
1

Proizvođači kućišta - Kod nas su poznati Thermaltake, Silverstone, Chieftec, Codegen, AOpen, Coolermaster, Neon, Mode com i dr.

desktop kucistebarebone kucistemoderno kuciste

Case modding je naziv za promjenu standardnog izgleda i oblika kućišta. Case modding je svakim danom sve popularniji i već postoji puno web stranica koje se bave ovom temom npr. Exclam.Najčešće promjene se odnose na stavljanje prozora na stranice kućišta, stavljanje kabela u raznim bojama ili svijetlećih, stavljanje vodenog hlađenja na komponente itd.

kuciste modcase moddingdrveno kuciste

U trgovinama možete kupiti kućišta sa već ugrađenim napajanjem ili bez njega. bolja kućišta imaju već ugrađene ventilatore, display-e koji prikazuju temperaturu pojedinih komponenti itd. Nije preporučljivo štedjeti na kućištu računala jer je ta komponenta jednako važna kao i ostale. Ako kupite loše kućište brzo ćete uvidjeti probleme sa tankim limom koji prenosi vibracije, lošom zvučnom izolacijom, lošom cirkulacijom zraka, slabim napajanjem, nedostatkom prostora itd.

Često ćete na kućištima vidjeti razne naljepnice. Uobičajeno je to logo proizvođača, logo procesora (npr. AMD Athlon64), logo operativnog sustava (npr. Designed for Windows XP) itd.

.................................................................Zoran.................26.09.2006.....................

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.