Grafička Kartica, Video, Škola Računala, Ugradnja Grafičke Kartice, VGA, DVI, Onboard, Video memorija
Izbornik
» Početna Stranica......
» Škola......................
» Prijevodi...................
» Besplatni programi....
» Česta Pitanja........... » Linkovi..................... » Marketing.................
» Usluge.....................
» Rabljena računala..... » Zabava .................... » Tutorijali...................
 

Naučite još!
» Floppy.....................
» Kućište....................
» Gamepad.................
» Miš..........................
» Modem.................... » Ploter....................... » Mrežna kartica.......... » Napajanje.................
» Optički uređaji..........
» Pisač....................... » Procesor.................. » Radna memorija ......
 

Obračun plaća u praksi 

 

 

Škola

Grafička kartica

Uz monitor grafička kartica je najvažnija komponenta koja odlučuje koliko kvalitetnu sliku ćete imati na vašem monitoru. Grafička kartica može biti integrirana na matičnoj ploči u obliku čipa ili dolazi kao poseban dio u obliku kartice.Kvaliteta grafičke kartice ovisi o vrsti grafičkog procesora te taktu na kojem on radi i o vrsti, brzini i količini memorije.

Grafička kartica može imati jedan ili više izlaza. VGA je izlaz za CRT monitore, DVI je izlaz za LCD monitore a TV (OUT) izlaz za TV. Bolje grafičke kartice umjesto TV izlaza imaju VIVO (Video IN/Video OUT).

graficka kartica

Načini spajanja: O tome kakav utor imate na matičnoj ploči ovisi kakvu karticu možete umetnuti u vaše računalo. Na današnjim modernim računalima grafičke kartice možete spojiti na računalo putem AGP ili PCI-Express (PCI-E) sučelja.Na starijim računalima još su se koristili ISA, EISA, MCA, VLB i drugi utori a postoje i kartice koje se mogu spojiti preko standardnog PCI utora.

Hlađenje: S obzirom da se nove grafički procesori sve više griju potrebno je i adekvatno hlađenje. Uobičajene su tri vrste hlađenja : pasivno, aktivno i vodeno.

graficka kutijagraficka kartagraficke kartice

Proizvođači grafičkih procesora: Danas je tržište podijeljeno između dva najveća proizvođača. To su ATI i nVidia.ATI je poznat po svojoj Radeon seriji a nVidia po GeForce seriji.

Proizvođači grafičkih kartica: Najpoznatiji proizvođači su Asus, Gainward, Leadtek, Sapphire, Gigabyte i dr.

graficki chipsli grafickagraficka tv kartica

ATI Crossfire i nVidia SLI su najnovije tehnologije koje omogućavaju da na matičnoj ploči imamo dvije grafičke kartice u simultanom radu te tako skoro udvostručimo performanse. Ovaj način rada mora biti podržan od strane matične ploče i možemo koristiti samo PCI-E grafičke kartice. Kod SLI sustava kartice moraju biti identične i to GeForce 6600GT ili jače dok je kod Crossfire sustava potrebna jedna master Crossfire edition kartica i jedna obična X800 ili jača kartica.

DirectX je Microsoft-ov API (Aplication Program Interface) tj. sučelje između operativnog sustava, vanjskih programa i samih komponenti.Trenutno aktualna verzija je 9.0c.Drugi standard uz DirectX za naprednu grafiku je OpenGL.

....................................................................................Zoran............27.08.2006.......

Ukoliko želite napisati tekst o nekom dijelu računala rado ćemo ga objaviti na ovim stranicama. Imate tekstove slične tematike? Sviđaju vam se naši tekstovi i zainteresirani ste za razmjenu tekstova? Kontaktirajte nas.